7 Ekim 2011 Cuma

Amerikano Oyun Kuralları (Küt)


Amerikano Nasıl Oynanır?
Öncelikle 51 oyunu nasıl oynanır biliyor musunuz?   Bilmiyorsanız bence onu öğrenmenizde fayda var onu bildiğinizi düşünerekten bu oyunu anlatacağız çünkü.
Oyunumuz 51 gibi 2 jokerli 2 deste ile yani halk arasındaki tabiri ile 104 ile oynanıyor. (aslında 106 kağıt var)  Dağıtıcı kağıtları kardıktan sonra kendisinden bir önceki kişiye kestiriyor. Kesen kişi joker keserse jokeri alma hakkı var. Jokeri alan kişiye son kartı bir eksik verilir.
Daha sonra dağıtıcı kağıtları herkese 14′er kağıt gelecek şekilde dağıtır. Dağıttıktan sonra kağıtlar ortaya konur en üstteki kağıt açılır yana konulur.

Şimdi gelelim oyunun işleyişine. Oyunun 51′den belli başlı farklılıkları vardır. Bunlar:
Atılan kağıt el açılmamış olsa dahi alınabilir. Eğer sıradaki oyuncu almazsa sonraki oyunculardan da sıraya göre isteyen oyuncu alabilir. Eğer sıradaki oyuncu dışındaki bir oyuncu alırsa ceza olarakta ortadan sıradaki oyuncu ortadaki kartı çektikten sonra bir kart çeker.
Bir oyun(el) boyunca kendi sırasında olmadan  en fazla 3 kez ortadan kart alabilir.
Açılan ellere sadece elini açan kişi/kişiler işleyebilir.
Açılan eldeki joker alınabilir. Fakat ya alacak kişininde elinin açılmış olması lazım yada oyun 4′lü küt veya sonraki oyunlardan biri olmalı.(Birazdan açıklanacak)
Elindeki bütün kartları bitiren oyuncu 0 puan alır. Geri kalan oyuncular eğer ellerini açamadılarsa ellerindeki kartların değeri kadar eksi puan alırlar.Joker 25 ,  As 11 puan papaz kız ve vale de 10 puan değerindedir. Eğer ki elini açan kişi joker ile açtıysa herkes 2 kat puan yer. Eğer hiç kimse elini açamadan birisi biterse yine diğer herkes iki katı eksi puan yer yani 200 puan yer. Normal şartlarda elini açamayan kişi eksi 100 puan yer.
Oyunda çifte gidilebilinir. Ancak eli açmak için o elin şartı sağlanmalıdır. Daha sonra çifte gidilebilinir. Eğer çifte gidip bitilirse diğer oyuncular iki kat eksi puan yerler.

Americano
Gelelim asıl önemli noktaya amerikano el nasıl açılır?
Öncelikle bilmeniz gereken iki şeyi söylemek istiyorum. Küt dediğimiz karo 9 , sinek 9 , maço 9 gibi veya ,  karo vale , sinek vale , kupa vale gibi perlere küt diyoruz. Bu 3 lü kütdür. 4 lü kütde :  karo 9 , sinek 9 , maço 9 , kupa 9 gibidir.
diğeri ise  seridir. Adından da anlaşılabileceği gibi aynı kağıt türünden seri yapmalısınız. Yani kupa 2-3-4 gibi. Bu 3 lü seridir. as-2-3 veya kız – papaz – as  da yapılabilinir.

Şimdi gelelim el el oyunu açma şartlarına:

1.El: Üçlü küt yapmak şarttır. Gerisi size kalmıştır. Eli açabilmek için en az bir üçlü küt şarttır.
2.El: Üçlü seri yapmak şarttır. Gerisi size kalmıştır. Eli açabilmek için en az bir üçlü seri şarttır.
3.El: Bir üçlü seri ve bir üçlü küt yapmak şarttır. Gerisi size kalmıştır.
4.El: İki üçlü küt yapmak şarttır. Gerisi size kalmıştır.
5.El: İki üçlü seri yapmak şarttır.
6.El: Bir üçlü küt bir üçlü seri yapmak şarttır.
7.El : Bir dörtlü küt yapmak şarttır.
8.El: Bir dörtlü seri yapmak şarttır.
9.El: Bir dörtü küt bir dörtlü seri yapmak şarttır.
10.El: İki dörtlü küt yapmak şarttır.
11.El: İki dörtlü seri yapmak şarttır.
12.El: Bir dörtlü küt bir dörtlü seri yapmak şarttır.
13.El: Bölgeden bölgeye değişiklik göstersede çoğu bölgede uygulanan kural 5 li seri yapıp elden bitmektir. Doğal olarak bu elin önemi çok yüsektir.
Son olarak amerikano kaç kişi oynanır diye merak ediyorsanız ,  oyun 3-5 kişiyle oynanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder