1 Ekim 2011 Cumartesi

Beden Dili...

Beden Dili


Bu konu hakkında yıllardır yapılan araştırmalar , incelemeler var. Ben, genelde hergün karşılaştığımız bazı hareketlerden bahsedeceğim.

Peter Clayton'un araştırmasına göre insan bir dakika boyunca konuşurken ortalama 100 kelime konuşur fakat 800 kelime düşünür. İşte kelimelere dökemediği diğer kelimeleri vucut dilini kullanarak ( istemsiz bir şekilde ) anlatmaya çalışır. İş hayatında ve özel hayatta beden dili çok önemlidir. Karşınızdakinin bir mimiği bile sizi üzebilir. İnsanlar, duyduklarıyla gördükleri arasında bir uyumsuzluk sezdiği anda gördüklerine inanırlar. Fakat bunu farkında olmadan yaparlar.

Karşılıklı Konuşmada Bakışlar Çok Önemli. Karşınızdaki insan siz konuşurken bakışlarını kaçırıyorsa , kişinin dikkatinin sizde olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.Karşınızdaki insan gözünü sizden ayırmıyor ya da söylediklerinize kafa sallayarak ya da mimikleriyle tepki veriyorsa, sizi çok dikkatli dinlediğini anlayabilirsiniz.
Küçük bir ipucu: 
  1. Alın : Düşünme ve karar verme stilini
  2. Kaşlar : Düşünme sürecini
  3. Gözler : Hayata bakış açışısını , stres düzeyini
  4. Ağız : Kendini ifade etmeyi 
  5. Çene : Gücü , enerjiyi ,dinamizmi ve agresifliği gösterir.
Erkek Flört Hareketleri : Bir çok hayvan türü gibi , erkeklerde dişilere yaklaşırken hazırlık hareketleri yaparlar. Kravatını düzeltir , kravatı yoksa yakalarını düzeltir , omzundaki hayali tozları silkeler , ceketini gömleğini düzeltir.

Sandalyeye Binmek: Yüzyıllar önce insanlar kendilerini mızraklardan kılıçlardan korumak için kalkan kullanırlarmış. Bugün ise insanlar , sözel veya fiziksel saldırılardan korunmak için etraflarında ne bulurlarsa (kapı , çit  , arabanın kapısında durmak , sandalyeye oturmak) onu kullanırlar.Sandalyenin arkası insanı koruyan bir kalkan hissi verir.Bu tip insanları etkisiz hale getirmenin en kolay yolu sandalyenin arkasında durup onu rahatsız etmektir :)

Pamukçuk Toplama : Bir kişiyi dinlerken , konuşan kişinin fikirlerini doğru bulmama fakat kendi görüşlerinide çıkıp söyleme cesareti olmadığı durumlarda , sözel olmasada fiziksel olarak düşünceni ifade etme etme şeklidir.Ceketlerden hayali pamuk toplama hareketide bu duruma uygundur :) Bu hareketi yapan kişi , genelde kimseyle göz teması kurmaz. Bu tip durumlarda avuçlarınızı açın ve " Bu konuda söz almak isteyen , fikri olan var mı? " şeklinde sorular yöneltin.

Baş Hareketleri : En yaygın olarak kullanılan iki hareket , onaylama durumu olarak bilinen başı yukarıdan aşşağıya sallamak , onaylamama durumu olarak bilinen başı sağ-sol şeklinde sallamaktır.

    İki temel baş hareketi vardır : 
  1. Baş yukarıdadır ve duydukları karşısında nötr bir yaklaşıma sahi olan kişiler.Kafa eğildiği anda , bu kişi konuşmalarınızla ilgilenmeye başlıyor demektir.Kadınlar genelde bu hareketi çekici bir erkekten hoşlandıklarında yaparlar.
  2. Her iki elde başında arkasında : Bu hareketi genelde muhasebeciler , avukatlar mağaza müdürleri gibi işi konusunda kendine güveni olan insanlar yaparlar. Büyük ihtimalle o sırada akıllarından " Tüm cevaplar bende " tarzı cümleler geçiyordur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder